Pravila poslovnog oblačenja postoje na svakom radnom mjestu, a mi smo za vas koji u svom svakodnevnom poslu najviše komunicirate sa poslovnim partnerima i klijentima, radnim kolegama i nadređenima, izdvojili koja to pravila nipošto ne biste smeli prekršiti.

Iako odelo ne čini čovjeka, način oblačenja često mnogo govori o vama. Svaka kompanija/organizacija ima određena pravila kojih se njihovi zaposleni moraju pridržavati, a jedna od njih su i pravila poslovnog oblačenja.

Pravila poslovnog oblačenja se razlikuju od kompanije do kompanije, ali neka pravila ipak vrede na svakom radnom mestu. Bio to razgovor za posao ili  stalno radno mesto, odeća koju nosimo igra važnu ulogu. Ona stvara prvi dojam kojim nas drugi doživljavaju – naši klijenti, kupci, ali jednako tako i potencijalni poslodavci.

Službeno propisana pravila poslovnog oblačenja uključuju formalnu poslovnu odeću ili poslovni ležerni stil. Važno je naglasiti da standardni poslovni stil zabranjuje nošenje patika, teksas hlača i kratkih suknji. Idealna dužina suknje za posao je ona do kolena, sve ostalo trebalo bi izbegavati.

Mnogo ređe u kompanijama ne postoje pravila oblačenja ili su propisane uniforme, što uveliko olakšava zaposlenima izbor odeće za posao.

Na popisu odeće koju ne biste smeli nositi na poslu je predubok dekolte. Preporučuje se da u što širem luku izbegavate sve izreze dublje od 10 centimetara u odnosu na ključnu kost.

U zabranjenu odeću u sklopu poslovnog oblačenja ubrajaju se i sve majice bez rukava te one s tankim naramenicama. Teksas je u većini slučajeva dozvoljen, ali preporučuje se da ga kombinujete s ipak nešto formalnijim komadima odjeće poput sakoa ili  košulje.

Dodatni predlozi:

  • Nemojte previše pokazivati kožu – što je poslovna hijerarhija viša, to se manje pokazuje koža.
  • Tamnije boje odeće izgledaju autoritativnije, izbjegavajte crvenu boju koja deluje agresivno
  • Nakit mora biti decentan. Ženama je dopušteno najviše pet komada nakita, a muškarcima je dopušten samo jedan komad – burma.
  • Zabranjena je obuća sa otvorenim prstima.